Halker Mirelit Depo

GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2019-00767

- a kedvezményezett neve: Halker Mirelit Depo Korlátolt Felelősségű Társaság
- a projekt címe: Fermentált zöldség- és gyümölcslevek fejlesztése genomikai innovációval
- a szerződött támogatás összege: 220 053 420 Ft
- a támogatás mértéke (%-ban): 45 %
- a projekt fizikai befejezésének napja: 2022.06.30.
- projekt azonosító száma: GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2019-00767

A projekt tartalmának bemutatása

Az Fermentált zöldség- és gyümölcslevek fejlesztése genomikai innovációval című projekt célja az élelmiszer-pazarlás mértékének csökkentése olyan fermentált termékek előállításával, amelyek hosszú ideig tárolhatóak és megőrzik beltartalmi értéküket. Becslések alapján a világon évente 1,3 milliárd tonna élelmiszerből lesz hulladék, ez az élelmiszer-termelés mintegy 1/3-át teszi ki. Már az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) 1945-ös alapításakor feladatként fogalmazódott meg az élelmiszer-veszteség mértékének csökkentése. Az 1974-es Világélelmezési Konferencián döntöttek arról, hogy az éhezés visszaszorítása érdekében csökkenteni kell az élelmiszer-pazarlás mértékét. Az élelmiszerlánc minden résztvevője felelős a pazarlásért, a termelő és feldolgozó egységek, a kereskedelem szereplői, és maguk a fogyasztók is. Az élelmiszer-pazarlás mértéke azonos a fejlett és fejlődő országokban, de az eloszlása az élelmiszer-ellátási láncon belül eltérő. A fejlődő országokban az élelmiszer-hulladék többsége a terménybetakarítás után (növényi eredetű termékek) és a feldolgozás közben (növényi és állati eredetű termékek) keletkezik, míg a fejlett országokban a kiskereskedelemben és a háztartásokban a legnagyobb mértékű a pazarlás. Az évi egy főre eső élelmiszerpazarlás 173 kg az EU országaiban, és a kidobott élelmiszer összes mennyisége megközelíti a 100 millió tonnát. Amennyiben nem történik megelőző intézkedés, az élelmiszer-pazarlás mértéke tovább növekszik, és már 2020-ra elérheti a 120 millió tonnát. Ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani az élelmiszer-pazarlás mértékének csökkentésére és a fenntarthatóbb élelmiszer-előállításra. Az élelmiszer-pazarlásra hatást gyakorló tényezők között megemlíthetjük a városiasodás egyre növekvő mértékét, az emberek táplálkozási szokásainak változását és a kereskedelem globalizációját.

Partnereink

 

Pályázatírás és projektmenedzsment

Karrier/kapcsolat

Cégnév: Dél Projekt Kft.

Email: sandor.edit.1@gmail.com

Tel.: (30) 451-8086